Anti-aging

anti-aging-pill-targets-telomeres_1Over het algemeen is onze gezondheid optimaal op 25-jarige leeftijd. Vanaf deze leeftijd beginnen ons lichaam, onze organen en onze functies te verouderen.

Gelukkig is er een “functie” die niet verslechtert; onze persoonlijkheid.

overgangff

Anti-aging richt zich op het verbeteren en, als gevolg daarvan, het verjongen van alle lichaamsfuncties, zoals de hersenfunctie, spijsvertering, hartfunctie, seksualiteit, longfunctie en spierfunctie. Wanneer de kwaliteit van een functie toeneemt, heeft dit automatisch een positieve invloed op de andere functies.

website grafiek ortho

Bij het ouder worden is het nu eenmaal zo dat onze organen minder goed gaan functioneren. Bij de een sneller dan bij de ander, afhankelijk van genen, maar natuurlijk heeft het ook te maken met onze manier van leven.

Er zijn meerdere factoren die een belangrijke rol spelen als we op een aangename manier ouder willen worden. Voeding, supplementen, beweging en ontspanning beïnvloeden onze gezondheid en conditie.dans2

Voeding heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op onze hormonale toestand en op onze hersenen.anti-aging-foods-1

De anti-aginggeneeskunde adviseert dan ook een uitgebalanceerde voeding die voldoende vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en aminozuren bevat.

In de loop van de tijd begint ons lichaam te “roesten”, dit heet oxidatie. Deze oxidatie wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn bijproducten van een normale stofwisseling, oftewel bij alle processen die nodig zijn om het lichaam aan de gang te houden wordt zuurstof verbruikt en komen in meer of mindere mate vrije radicalen vrij. Ze kunnen ook ontstaan bij de blootstelling aan uv-licht, vervuilde lucht, tabak, te veel alcohol en stress.

stressEr bestaat geen scheiding tussen lichaam en geest. stress4De juiste ontspanningstechnieken zijn erg belangrijk, want chronische stress kan het gehele lichaam aantasten en in het bijzonder ons immuunsysteem. Op den duur kan het aanleiding geven tot het ontstaan van vervelende ziekten.

We kunnen niet alles in de hand hebben, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid nemen en voor een deel zelf bepalen hoé we oud willen worden. Er is geen echte standaard die voor iedereen geldt, het is uitermate persoonlijk. Want voor iedere zestigjarige die grotendeels is uitgeschakeld, vanwege zijn hart bijvoorbeeld, is er eenzelfde zestigjarige die marathons loopt en de wereld rondreist.anti-aging3

Het gaat om bewust leven, waarbij je de risicofactoren zo veel mogelijk probeert te verkleinen en de juiste keuzes maakt. Maar ook om het vermogen om met stress, wat onvermijdelijk is, om te gaan, zowel op een emotioneel als lichamelijk niveau.

 

WAT IS HET BESTE VOEDSEL OM JONG TE BLIJVEN?

Avocado: avocado’s bevatten veel vet, maar veel daarvan is van het enkelvoudige onverzadigde soort, dat oxidatie tegengaat en vet in ander voedsel neutraliseert. Onderzoek heeft aangetoond dat avocado het cholesterolgehalte verlaagt. Het is een goede bron van vitamine B2, B3, B6 C en E en kalium.

Bessen: bosbessen, zwarte bessen en cranberry’s bevatten een enorme hoeveelheid antioxidanten. Bosbessen en cranberry’s helpen tegen urineweginfecties.

Broccoli: broccoli bevat niet alleen een flinke verzameling antioxidanten, maar ook vitamine C en bètacaroteen, waardoor het lichaam beschermd wordt tegen kanker en andere ziektes. Het bevat ook veel foliumzuur en heeft een hoog vezelgehalte en werkt het best als u het rauw eet of maar kort kookt.

Citrusvruchten: de sinaasappel wordt ook wel omschreven als het complete pakket van natuurlijke kankerremmers. Het is een goede bron van vitamine C, die het collageen aanmaakt dat onmisbaar is voor een gezonde huid en vitamine C houdt het afweersysteem tegen bacteriële infecties op peil. Grapefruit bevat een uniek soort vezel waarvan uit onderzoek is gebleken dat het het cholesterolgehalte flink kan verlagen. Bovendien helpt het tegen aderverkalking.

Druiven: rode en blauwe druiven bevatten twintig bekende antioxidanten die samen de vrije radicalen tegengaan die veroudering en ziektes veroorzaken.

Gember, kurkuma en zwarte peper: gember verbetert de bloedcirculatie en helpt misselijkheid voorkomen. Kurkuma werkt als ontstekingsremmer en antioxidant voor de lever, terwijl zwarte peper helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Ginseng: ginseng is een sterk kruid dat wordt gebruikt om weerstand en welzijn te bevorderen en stress tegen te gaan. Gebleken is dat ginseng goed is tegen vroegtijdige veroudering.

Groene thee: groene thee is rijk aan antioxidanten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks één tot twee koppen groene thee drinken, minder kans op bepaalde soorten kanker hebben.

Kool: koolsoorten (inclusief paksoi) bevatten antioxidanten en stoffen die kanker tegengaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die één keer in de week kool eten 66 procent minder kans op darmkanker hebben dan mensen die één keer in de maand kool eten. Bovendien is kool een goede bron van vitamine C en belangrijke vezels. Rauwe of kort gekookte kool geeft het beste resultaat.

Peulvruchten: uit onderzoek is gebleken dat regelmatige consumptie van peulvruchten met name van linzen en sojabonen, de kans op kanker verkleint. Sojabonen zijn een uitstekende bron van vetarme proteïne. Ze worden verwerkt in voedingsmiddelen als miso, sojamelk, tahoe en tempé.

Rode wijn: een glas rode wijn geeft een behaaglijk gevoel en bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het het LDL-cholesterolgehalte tot 46 procent kan verlagen en het HDL-cholesterolgehalte tot 24 procent kan verhogen.

Spinazie: spinazie staat samen met andere bladgroenten boven aan de lijst van voedsel dat kanker het beste tegengaat. Het is een zeer goede bron van antioxidanten en heeft een hoog foliumzuurgehalte.

Tomaten: tomaten zijn de rijkste bron van lycopeen die we kennen, waaraan ze hun rode kleur te danken hebben. Lycopeen is krachtiger in gekookte tomaten en tomaten uit blik/pak dan in rauwe tomaten. Het schijnt dat lycopeen mentale en fysieke stoornissen bij oudere mensen kan helpen voorkomen en dat het bovendien de kans op prostaat-, alvleesklier- en baarmoederhalskanker kan verkleinen.

Uien en knoflook: uien en knoflook helpen kanker voorkomen, verdunnen het bloed door stolling tegen te gaan en verhogen het HDL-cholesterolgehalte. Ze bevatten ook antibacteriële en ontstekingsremmende middelen tegen verkoudheid en griep. Eet bij een flinke griep eens twee boterhammen met daartussen een fijngestampt teentje knoflook (houd er wel rekening mee dat uw adem sterk kan gaan ruiken).

Vis: vis – vooral zalm, zwaardvis, ansjovis, haring, makreel, sardientjes en tonijn – is de bekendste vorm van omega 3 vetzuren.

Wortels: wortels bevatten veel vitamine A en C en vormen een goede bron van belangrijke vezels. Onderzoek heeft uitgewezen dat door het eten van een paar wortels per dag het bloedcholesterol tot tien procent kan worden verlaagd. Het bètacaroteen in wortels werkt als krachtig middel tegen veroudering en ziektes. Mensen met een laag bètacaroteengehalte in hun bloed hebben meer kans op een hartaanval, beroerte en verschillende soorten kanker.

Zeewier: de bekendste soorten zeewier zijn kombu, wakame en nori. Zeewier is rijk aan belangrijke mineralen en bevat een enzym dat helpt bij het afbreken van cholesterol. Volgens onderzoek kan het ook bepaalde soorten kanker helpen voorkomen. Voeg kombu eens toe aan bouillons, soepen en stoofschotels. Dat verhoogt de voedingswaarde van het gerecht.

overgangkk