Orthomoleculaire voeding

 

In de orthomoleculaire voedingsleer gaan we er vanuit dat een product zo vers, puur en natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn om aan de kwaliteitscriteria te voldoen.Happy young woman eating watermelon

Voeding moet je lichaam voeden en letterlijk een levensmiddel voor je zijn. Pure onbewerkte voeding is van nature rijk aan voedingsstoffen, zoals goede vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Deze voeding heeft een krachtig effect op je gezondheid.

 

VARIËREN IS BELANGRIJK

Natuurlijk is er niet één product dat alle benodigde voedingsstoffen bevat. Haver bevat andere voedingsstoffen dan tarwe. Dit geldt ook voor de verschillende soorten vlees, vis, noten, olie, fruit en groente. Door te variëren krijg je zo veel mogelijk van alle goede voedingsstoffen binnen.voedsel4881191

 

KIES VOOR ZO MIN MOGELIJK BEWERKTE PRODUCTEN

Bewerkte producten bevatten doorgaans minder vezels, vitamines en mineralen en meer suiker, vet en zout dan het natuurlijke of zelfgemaakte product. Eet daarom voeding en drink drankjes die zo min mogelijk (industrieel) bewerkt zijn.suiker

 Bekijk de verpakking van voedingsmiddelen aandachtig. Lees de ingrediëntenlijst. Is het herkenbaar? Hoeveel en welke ingrediënten zijn er verwerkt in het product?

Door bijv. een beetje appelsap, aangelengd met water, te gebruiken en hieraan suiker, zoetstoffen en aroma’s toe te voegen, ontstaat een nieuw drankje. Dit is nu sterk industrieel bewerkt en bevat vrijwel niets meer van de oorspronkelijke voedingswaarde. Je zou kunnen zeggen dat alle levenskracht eruit is.

 

VERSE PRODUCTEN

Vers is voeding die niet bedorven, rot, verlept, vergeeld, verschrompeld of beschimmeld is. Dat is overduidelijk, maar fabrikanten doen hun best om de consument ervan te overtuigen dat hun product vers is. Denk aan een pak vers geperst vruchtensap. De sinasappels zijn geperst net nadat ze zijn geplukt, maar daarna is het sap ingekookt vervoerd en weer aangelengd. Thuis een glaasje sap persen in natuurlijk verser.drankjes

 BIOLOGISCH

Producten uit de biologische (-dynamische) landbouw worden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geteeld. Gen modificatie is niet toegestaan. Bij genetische modificatie worden genen, oftewel erfelijk materiaal uit plant, dier, bacterie of mens, in een ander organisme geplaatst. In plantaardige biologisch geteelde voedingsmiddelen worden lagere gehaltes aan pesticiden aangetroffen vergeleken met gangbare producten. In biologisch vlees en melk treft men minder antibiotica aan. Een product dat het EKO-keurmerk draagt, is biologisch geteeld en geproduceerd. De kwaliteitseisen die hiervoor gelden, zijn in de wet vastgelegd. In tegenstelling tot het EKO-keurmerk stelt het DEMETER-keurmerk aanvullende (strengere) eisen aan de productiemethoden. Zo krijgen de dieren overwegend voer van eigen land, behouden kippen hun snavels en koeien hun horens, is wisselteelt verplicht en is kassenteelt sterk beperkt.

Omdat biologische voeding schoner is, heeft ons lichaam minder werk aan het uitscheiden van overbodige verontreinigingen. Biologische groente en fruit zijn minder waterig en bevatten meer vitamines en bioactieve stoffen. Ook bevatten ze volgens veel mensen meer smaak.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die onder meer biologische (-dynamische) voeding gebruiken, minder kans hebben om allergische klachten te ontwikkelen.

Biologische voeding kent veel voordelen maar is niet per definitie gezonder. Je kunt pas zeggen dat voeding gezond is als je het totaal van de voeding bekijkt. Een biologische maaltijd bestaande uit biologische frites met mayonaise en biologische chocolademousse is minder gezond dan een niet-biologische maaltijd met zilvervliesrijst, groente en fruit toe.

 

 DUURZAAM ETENmilieu

Boskap, overbevissing, uitbuiting, bio-industrie en huisvuilproductie worden door onze voedselkeuze gestimuleerd of geremd. Je kunt kiezen voor seizoens- en streekproducten of ingevlogen groenten en fruit. Spinazie en aardbeien zijn het hele jaar verkrijgbaar en daardoor is het niet altijd duidelijk wat seizoensproducten zijn. Een houvast is de aanduiding van het land van herkomst bij de groente.

Het Fairtrade en Max Havelaar keurmerk garandeert dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Producten met het MFC-, EKO- of DEMETER-keurmerk zijn doorgaans duurzamer geproduceerd.

 

GOEDE VERTERING

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het eten van een goede maaltijd. Eet bij voorkeur zittend aan tafel en niet voor de tv, je aandacht is dan afgeleid van het eten. Gedachteloos eten zorgt ervoor dat je meer eet en minder goed kauwt.tips-tegen-een-prikkelbare-darm  Een goede spijsvertering begint in de mond bij goed kauwen. Dit betekent dat je op elke hap kauwt totdat het eten vloeibaar is. Goed kauwen kan klachten als winderigheid en een opgeblazen gevoel voorkomen. Het duurt twintig minuten voordat het verzadigingssignaal uit de maag de hersenen bereikt. Wie snel en gehaast eet, eet in die tussentijd vaak meer dan nodig is.

 

                       KIES VOOR VARIATIE, VERS, PUUR, NATUURLIJK

                                       EN BIJ VOORKEUR BIOLOGISCH