Een osteopaat is opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht, die bijvoorbeeld bij chronische rugpijn soms wel eens kan liggen in spanningen van de buikorganen, wervelkolom of voet, waar de patiënt geen weet van heeft.
De osteopaat gaat uit van de gedachte dat de mens een eenheid is, met verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden. Is dit evenwicht verstoord geraakt, door lichamelijke of psychische klachten, dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om dit evenwicht te herstellen.
Een osteopaat onderzoekt daarom ook het hele lichaam en behandelt specifiek waar hij de oorzaak aantreft. De behandeling vindt plaats door zachte handgrepen, waardoor het een methode is die zeer geschikt is voor iedereen, zowel jong als oud, vitaal en minder vitaal. Deze, in Amerika door de arts en chirurg A.T. Still ontwikkelde methode, legde het fundament voor de huidige osteopatische geneeswijze.
Sinds 1966 is de osteopathie aldaar wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding. In Europa komen steeds meer opleidingen om aan de groeiende vraag naar goed opgeleide osteopaten te voldoen.
Met wat voor klachten kunt u bij de osteopaat terecht?
Omdat een osteopaat opgeleid is om alle weefsels van het lichaam weer beweeglijk te maken, zoals de gewrichten, spieren, kapsels, bindweefsel rondom organen en schedelbotten, kunt u voor de meest uiteenlopende klachten terecht bij de osteopaat.
Bijvoorbeeld bij:
- -Nek-en schouderklachten
- -Hoofdpijn en migraine
- -Darmklachten zoals obstipatie, spastische darm
- -Verteringsproblematiek
- -Gewrichtsklachten
- -Whiplash
- -Huilbaby’s
(Zie verder bij veel gestelde vragen)
Maar ook klachten zoals VERMOEIDHEID, LUSTELOOSHEID en BURNOUT.
Veel mensen sukkelen door met vage klachten die moeilijk duidelijk te maken zijn, of waarvan men denkt dat ze er bij horen. Het kan bijvoorbeeld aan de voedingsgewoonten liggen of het slecht opnemen van voedingsmiddelen als gevolg van een spastische darm.
Deze klachten kunnen chronisch worden en zich gaan verankeren in het lichaam.
Zolang de oorzaak niet wordt weggenomen blijven de klachten bestaan. De osteopaat spoort de oorzaak op en behandelt die. Door systemen zoals bijvoorbeeld de bloedsomloop aan te pakken, stimuleert de osteopaat het zelfgenezend vermogen van de mens, zodat deze verschillende systemen weer optimaal ten opzichte van elkaar kunnen werken.