Overgang

overgangxxxVanaf ongeveer 40 jaar kunnen de meeste vrouwen de daling van de oestrogenen voelen.

Oestrogene  zijn vrouwelijke geslachtshormonen die overal in het lichaam aanwezig zijn (o.a. in de hersenen, lever, botten en huid). Het wordt in de eierstokken aangemaakt en na de overgang (menopauze) door het vet, die de functie van de eierstokken overneemt. Het kan tien tot vijftien jaar duren voordat het oestradiol (vorm van oestrogeen) niet meer door de eierstokken wordt uitgescheiden en de menopauze is bereikt. Iedere vrouw is anders en heeft haar eigen premenopauze en menopauze.

Als het oestradiol daalt, kunnen er klachten ontstaat in de vorm van opvliegers en/of slapeloosheid. overgangwekkerEen daling van oestradiol heeft consequenties voor de gezondheid van de vrouw. Zo kunnen de botten verschijnselen vertonen van ontkalking (osteoporose). De huid kan sneller verouderen, er kan gewichtstoename zijn en men kan prikkelbaarder worden. Oestradiol is ook een sterke antioxidant. Het is twee keer sterker dan vitamine C en vitamine E. Een daling van het oestradiolgehalte vermindert het antioxidante effect. Dit kan een vroegtijdige veroudering in de menopauze veroorzaken.

                                                                                                       hart1     Het belangrijkste effect van oestrogenen is het voorkomen van het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Oestrogenen dragen bij aan het verhogen van het goede cholesterol (HDL) en daling van het LDL cholesterol.

Europese en Amerikaanse vrouwen hebben moeilijkere menopauzes dan Aziatische vrouwen. Dit is o.a. toe te wijzen aan de fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) van bijv. soja die daar veelvuldig wordt gebruikt. Fyto-oestrogenen lijken qua chemische structuur op menselijke oestrogenen, met een zwakkere werking.  Fyto-oestrogenen kunnen sommige symptomen van de menopauze verminderen, zoals opvliegers, droge vagina etc. Ze kunnen ook botontkalking voorkomen.overgang!

 

Het is belangrijk om een goede balans van al de hormonen te behouden. U kunt hier door aangepaste gezonde voeding, aanvullende supplementen en een gezonde levensstijl (beweging, rust, ontspanning) zelf veel aan doen. Een algemene behandeling van de menopauze bestaat niet; omdat de menopauze en de klachten die daarmee gepaard gaan voor elke vrouw anders zijn, moet elke vrouw een behandeling op maat krijgen.

overgangvv