Wat is orthomoleculaire therapie?

 

“Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel uw voeding.”

                                                                                                                          Hippocrates

Orthos is Grieks voor juist, optimaal. Moleculen of cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. In de orthomoleculaire therapie gaan we ervan uit dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en alle functies te kunnen verrichten. De orthomoleculaire therapie omvat twee kennisgebieden: de orthomoleculaire voedingsleer en de orthomoleculaire geneeskunde.

Dat je ziekte kan voorkomen met een juiste leefstijl en voeding is bekend. Bij de preventie van osteoporose spelen o.a. een juiste dosering calcium, vitamine D en voldoende beweging een rol.

voedselMaar wat doen we bij ziekte?

Maar al te vaak krijgen patiënten geen voedingsadviezen. Voeding- en leefstijl zouden de basis moeten zijn voor de behandeling van iedere ziekte. Het is een waardevolle en goedkope manier om de gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. Bij bijvoorbeeld een milde verhoogde bloeddruk kan voeding dezelfde bloeddrukverlaging bewerkstelligen als medicatie.

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeksresultaten verschenen dat bijv. vitamine D noodzakelijk is voor een gezonde botgroei en voor een goed werkend immuunsysteem. Zonder vitamine D als voedingssupplement heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking een tekort.

Ons gemiddeld voedingspatroon leidt tot aanzienlijk gezondheidsverlies. Uit voedsel consumptiepeilingen blijkt dat maar 2% van de volwassenen voldoende groenten eet.

Van bepaalde producten eten we juist weer meer dan goed voor ons is. Suiker is daarvan een voorbeeld. Verder zijn de voedingswaarden de laatste jaren sterk teruggelopen door o.a. de moderne landbouwtechnieken zodat we zelfs bij optimale voeding niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

De supermarkt is een doolhof van slogans geworden. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat consumenten de gezondheidsboodschappen verwarrend vinden door de informatie in de media.

In de orthomoleculaire voedingsleer gaan we er van uit dat een product zo vers, puur, natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn om aan de kwaliteitscriteria te voldoen.

 

Ieder mens is uniek.   fruit  

Zo zal de een gedijen bij een vegetarische voeding en de ander zal vlees nodig hebben. In de praktijk blijkt ook dat bijvoorbeeld melkproducten en rauwkost bij verschillende mensen een andere reactie uitlokt. De een zal genoeg hebben aan minimale voeding terwijl de ander daar niet mee toe komt. Gezonde voeding op maat is de basis van de orthomoleculaire geneeskunde.

 

Voedingssupplementen

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven, om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen, voorop. Helaas is het ook voor een gezond iemand, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.vitaminepillen2

Als er tekorten zijn ontstaan dan verlopen bepaalde processen in het lichaam niet meer optimaal en ziekte kan het gevolg zijn. De tekorten kunnen ontstaan door verkeerd eten, te veel of te weinig, er kan een verminderde opname zijn door bijv. maag- en darmklachten. Of er is een verhoogde behoefte aan bepaalde stoffen door stress, zware lichamelijke inspanning, medicijnen of door leeftijdgerelateerde stadia.

Door de verstoorde processen kunnen o.a. spier- en gewrichtsproblemen ontstaan.

14382642os27Bij de preventie van osteoporose (botontkalking) spelen o.a. een juiste dosering calcium, vitamine D en beweging een grote rol. Maar ook het minder bekende vitamine K is van belang voor de calciumhuishouding. Het speelt een preventieve beschermende rol. Het pakt het tegengaan van het achteruitgaan van o.a. het botweefsel aan.

De voedingssupplementen uit de schappen van de supermarktketens en de drogisterijketens worden vaak zonder duidelijke indicatie gebruikt, vooral als aanvulling  op een niet optimaal voedingspatroon. Daar is niet veel op tegen, maar zal doorgaans geen spectaculaire gezondheidswinst opleveren. Vitaminen en andere orthomoleculaire voedingssupplementen kunnen echter, bij een juiste indicatie, een grote rol spelen in het behoud van de gezondheid en in het bestrijden van ziekten.

Kennis van ziekten, kennis van voeding en kennis van voedingssupplementen zijn noodzakelijk om supplementen op een juiste, veilige en adequate manier in te zetten.

Het zal uw gehele gezondheid ten goede komen!

a-anti-aging-programs-6