Natuurgeneeskunde

Ik ben geen natuurgeneeskundige, maar zie wel het belang van wat het betekend voor de mens. Als we b.v.naar voeding kijken en het verschil kunnen maken tussen voeding en vulling en ons realiseren dat de juiste voeding ook opgenomen moet kunnen worden, dan is dat al een belangrijke stap in de richting van genezing.

“Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel uw voeding.”

                                            Hippocrates

Dat je ziekte kan voorkomen met een juiste leefstijl en voeding is bekend. Bij de preventie van osteoporose spelen o.a. een juiste dosering calcium, vitamine D en voldoende beweging een rol.

Maar wat doen we bij ziekte?

Maar al te vaak krijgen patiënten geen voedingsadviezen. Voeding- en leefstijl zouden de basis moeten zijn voor de behandeling van iedere ziekte. Het is een waardevolle en goedkope manier om de gezondheid te ondersteunen en bevorderen. Bij bijvoorbeeld een milde verhoogde bloeddruk kan voeding dezelfde bloeddrukverlaging bewerkstelligen als medicatie.

Er is de laatste jaren veel onderzoek verschenen dat bijv. vitamine D noodzakelijk is voor een gezonde botgroei en voor een goed werkend immuunsysteem. Zonder vitamine D als voedingssupplement heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking een tekort.

Ons gemiddeld voedingspatroon leidt tot aanzienlijk gezondheidsverlies. Uit voedsel consumptiepeilingen blijkt dat maar 2% van de volwassenen voldoende groenten eet. Van bepaalde producten eten we juist weer meer dan goed voor ons is. Zout is daarvan een voorbeeld. Verder zijn de voedingswaarden de laatste jaren sterk teruggelopen door o.a. de moderne landbouwtechnieken zodat we zelfs bij optimale voeding niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

De supermarkt is een doolhof van slogans geworden. Uit onderzoek van het sociaal cultureel en planbureau blijkt dat consumenten de gezondheidsboodschappen verwarrend vinden door de informatie in de media.

In de orthomoleculaire voedingsleer gaan ze er van uit dat een product zo vers, puur, natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn om aan de kwaliteitscriteria te voldoen.

Ieder mens is uniek. Zo zal de een gedijen bij een vegetarische voeding en de ander zal vlees nodig hebben. In de praktijk blijkt ook dat bijvoorbeeld melkproducten en rauwkost bij verschillende mensen een andere reactie uitlokt. De een zal genoeg hebben aan minimale voeding terwijl de ander daar niet mee toe komt. Gezonde voeding op maat is de basis van de orthomoleculaire geneeskunde.

 

Voedingssupplementen

In bijvoorbeeld de orthomoleculaire behandel en zienswijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het ook voor een gezond iemand, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

Als er tekorten zijn ontstaan dan verlopen bepaalde processen in het lichaam niet meer optimaal en ziekte kan het gevolg zijn. De tekorten kunnen ontstaan door verkeerd eten, te veel of te weinig, er kan een verminderde opname zijn door bijv. maag- en darmklachten. Of er is een verhoogde behoefte aan bepaalde stoffen door stress, zware lichamelijke inspanning, medicijnen of door leeftijdgerelateerde stadia.

Hierdoor kunnen o.a. spier-en gewrichtsproblemen voorkomen. Bij de preventie van osteoporose spelen o.a. een juiste dosering calcium, vitamine D en beweging een grote rol. Maar ook het minder bekende vitamine K is van belang voor de calciumhuishouding en speelt een beschermende rol bij de preventie en de aanpak van het tegengaan van het achteruitgaan van o.a. het botweefsel.

De voedingssupplementen uit de schappen van de supermarktketens en de drogisterijketens worden vaak zonder duidelijke indicatie gebruikt, vooral als aanvulling  op een niet optimaal voedingspatroon. Daar is niet veel op tegen, maar zal doorgaans geen spectaculaire gezondheidswinst opleveren. Vitaminen en andere orthomoleculaire voedingssupplementen kunnen echter, bij een juiste indicatie, een grote rol spelen in het behoud van de gezondheid en in het bestrijden van ziekten.

Kennis van ziekten, kennis van voeding en kennis van voedingssupplementen zijn noodzakelijk om supplementen op een juiste, veilige en adequate manier in te zetten.

Het zal uw gehele gezondheid ten goede komen!

[1]